Bygde hus på dugnad

Postet av Driv Idrettslag den 6. Okt 2015



For snart 45 år siden bygde skigruppa rett og slett en villa på dugnad i Våglia!




Det finnes nesten ikke grenser for dugnader Driv-medlemmene har påtatt seg i årenes løp,
i tillegg til den største dugnadsjobben av alle – den som gjøres hver eneste dag av alle dem som bidrar som ledere, trenere,
oppmenn, loddselgere, kakebakere, kioskbetjening...you name it.

På 1990-tallet fikk Knut A. Thorvaldsen gjennomført en undersøkelse i Driv. Den viste at Driv-medlemmene alene la ned rundt 48 000 arbeidstimer for klubben hvert eneste år. Det tilsvarer minst 20 årsverk, og gjelder kun de faste oppgavene i idrettslaget. Det er neppe mindre i dag.

Når det gjelder dugnadsoppdrag har flyttejobber, sjauing av kaffebønner, vaktjobber og vaskejobber, vært blant det mest vanlige.

For ikke å snakke om den årlige plukkingen av søppel langs hovedveien gjennom bygda hver vår. Takket være pliktoppfyllende medlemmer i gule vester, er haugevis med sekker blitt fylt med alt fra malingsspann til brukte bleier...

Vi har heller ikke glemt gjengen som for noen år tilbake gikk til "angrep" på Oslos T-banevogner med skarpe kniver (og negler) for å rive av og klistre på nye reklameskilt.

Den kanskje mest originale dugnadsjobben var oppgaven skigruppa påtok seg i 1971 - de bygde rett og slett en villa i Våglia!

Gruppa besto for en stor del av unge håndverkere, som ikke hadde noen betenkeligheter med å påta seg oppgaven. For de fleste av dem var snekring også hverdagen. Dessuten var det en gjeng som stort sett trente mye og hardt sammen hver eneste dag.

Husbyggingen ble gjort de få timene de hadde til overs etter arbeidstiden og i helgene, eller rettere sagt tiden de hadde til overs fra arbeidstiden slutt, til de la ut på den daglige treningsrunden. For de fleste var hverdagen bare jobb, trening, jobb, trening...

For noen besto hverdagen av to harde treningsøkter, i tillegg til jobb og dugnadsjobbing. Blant dem som jobbet utenfor bygda, for eksempel i Ski, var det helt vanlig å løpe hjem etter jobben, for å få med seg en ekstra økt. Kjenner jeg disse kara rett var det aldri snakk om lette joggeturer, hver tur var en konkurranse om å komme først fram. Det var for eksempel ikke snakk om å vente på en som drakk vann eller snublet og falt.

I dugnadsperioden så ukeprogrammet omtrent slik ut:

07.00–16.30 Jobb
17.00–19.00 Dugnad
19.30–22.00 Trening, gjerne en to timers løpetur

Aage Rustad var pådriveren til den spesielle dugnadsjobben, som ganske enkelt gikk ut på å sette opp hele huset utvendig fra grunnmuren til pipa. Oppdragsgiveren var Gjert Gjertsen, som var lærer ved en av skolene i bygda ...

Skigruppa må ha gjort en solid jobb – eneboligen i Tiurveien 41, står i hvert fall der den dag i dag og den som bor der nå for tiden er en sentral Driv-leder – Kenneth Røkness – lederen både i fotballgruppa og den nye petanque-gruppa.

Magne Johansen









































Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.